Aktuellt

Båtriksdagen i Karlstad 2020 04 04-05 ställs in

Svenska Båtunionens styrelse har i dag beslutat att ställa in Båtriksdagen utifrån den risk vi i nuläget befinner oss i gällande Coronavirusets framfart.

​Svenska Båtunionens XRF-projekt

Svenska Båtunionen (SBU) startar ett projekt som innebär att undersökningar av biocidhalterna på båtbottnar kan utföras i båtklubbarnas regi med så kallad XRF-mätning.

Hjärtstartare, Philips model HS1

Erbjudande om hjärtstartare till båtklubben

Erbjudande om hjärtstartare till båtklubbe. SBU har tillsammans med Svenska Sjö och Livräddarna i Waxholm tagit fram ett mycket förmånligt erbjudande gällande hjärtstare.

Svenska Båtunionen tycker:

Unionsstyrelsen har tagit fram ett manifest som ska ligga till grund för våra viktiga ståndpunkter och hur vi driver vårt påverkansarbete inom Svenska Båtunionen. Manifestet berättar vad vi tycker inom områdena: Sjösäkerhet, miljö,...

Generella råd för organiserade verksamheter inom båtklubb eller båtförbund med anledning av Covid-19

OBS: Denna text ska endast ses som tips kring hur man som båtklubb eller förbund kan förfara när det gäller arbetsplikt, vakttjänstgöring, etc. Det mesta båtklubbs- eller förbundsarbetet går att lösa utan smittorisker, men kan komma att...

Om medlemsmöten i båtförbund och båtklubbar med anledning av risken för Coronoasmittan

Många båtklubbar och båtförbund håller normalt årsmöte eller medlemsmöte denna tid på året. Regeringen har gått ut med ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare. Det är under rådande omständigheter rimligt att...

Fördjupad information om styrelsens ansvarsfrihet vid framskjutet årsmöte

Generell information om styrelsens ansvarsfrihet i händelse av framskjutet årsmöte på grund av risk för Coronasmitta.

Skadad akterspegel, motorn stulen

Äntligen kan stöldligorna stoppas

Svenska Båtunionen (SBU) ser positivt på utredningen om ett stopp för utförsel av stöldgods från Sverige. Om förslagen genomförs kan de äntligen sätta punkt för den ökande stöldvågen av båtmotorer.

Svenska Båtunionens monter Båt,mässan 2020

Vinnarna i Sjösäkerhetskommitténs tävling på Båtmässan lottade

Nu är vinnarna i Svenska Båtunionens Sjösäkerhetskommittés tävling Finn Fem Fel om hamnsäkerhet utsedda. Varje dag, under fredag, lördag och söndagen kunde alla som ville delta i Svenska Båtunionens monter på Båtmässan i Göteborg.

Funktionärer hjälpte till under Stora Båtklubbsdagen

Stora Båtklubbsdagen Ost, 7 mars 2020

Mer än 150 båtklubbsfunktionärer deltog i Svenska Båtunionens stora inspirations och kompetensutvecklingsdag på Allt för sjön den 7 mars.

Shore Safety, erbjudande till 31 mars 2020

Aktuellt erbjudande: Under hela Q1 2020 (t.o.m. 2020/03/31) lämnar vi ytterligare rabatt – utöver den generösa SBU-rabatten – på hela vårt sortiment!.

Svensak Båtunionens miljökommitté 2020

Svenska Båtunionens Miljökommitté 2020

Miljökommittén har ansvar för båtmiljöfrågor inom Svenska Båtunionen. Huvuduppgiften är att bevaka båtlivets miljöfrågor och vara remissinstans i båtmiljörelaterade samhällsfrågor.

Karlstad SS Årets Båtklubb 2019

Karlstads Segelsällskap ”Årets Båtklubb” 2019

Karlstads Segelsällskap har utsetts till Årets Båtklubb 2019. Det är tidningen Båtlivs redaktion som har valt denna stora och väletablerade båtklubb i en landsomfattande omröstning. Prisutdelningen sker på Stora scenen på Båtmässan i...

Nyheter i Båtklubbsförsäkringen 2020

Genom medlemskap i Svenska Båtunionen har båtklubben automatiskt en båtklubbsförsäkring i Svenska Sjö AB i samarbete med Trygg-Hansa. Försäkringen ger ett bra grundskydd. Men för att vara på den säkra sidan kan det vara klokt att...

Christer Eriksson och Mikael Damberg talade om båtmotorstölder.

Svenska Båtunionen i möte med Mikael Damberg om båtmotorstölderna

Svenska Båtunionens ordförande Christer Eriksson har träffat inrikesminister Mikael Damberg för att ta upp de omfattande problemen med båtmotorstölder. Efter mötet är Christer Eriksson försiktigt optimistisk. Inrikesminister Mikael Damberg...

Fiskstim under vattenytan

Miljöprogram för Svenska Båtunionen

Svenska Båtunionens miljökommitté arbetar kontinuerligt med miljöfrågor och hur vi som utövare av båtliv och ägare av båt kan bli mer miljömedvetna och på så sätt värna om vår vattenmiljö. Miljökommittén har utformat ett...

Segelbåtar vid en pir

Havsmiljöinstitutet har fel om behovet av båtskatt

I den rapport som Havsmiljöinstitutet presenterar 15 oktober konstaterar Svenska Båtunionen (SBU) att Havsmiljöinstitutet kommer med ren osanning gällande nyttan av båtregister och båtskatt. Vi välkomnar istället en diskussion om hur vi kan...

Båtmiljö.se ger utmärkta tips för ett hållbart båtliv

På Båtmiljö.se (batmiljo.se) har vi samlat kunskap och tips för ett hållbart båtliv. Det ska vara lätt att göra rätt är tanken bakom Båtmiljö.se.

Bottentvätt av träbåt över spolplatta

Smart miljöplansch för båtklubben

Svenska Båtunionens miljökommitté har tagit fram en smart plansch som passar bra att sätta upp på båtklubben nu när de flesta tar upp båten.

Båtar vid brygga.

Tusentals motorer stjäls – men regeringen vill vänta

Under tiden som regeringen avvaktar kommer ytterligare tusentals båtägare få se sina båtar vandaliserade och sina motorer stulna och utförda ur Sverige. Det skriver Christer Eriksson, Svenska Båtunionen på Svd debatt.

Svenska Båtunionen reagerar: Lagstiftningen för stöld och smuggling bör skärpas!

SBU:s ordförande Christer Eriksson uppmärksammade i helgen frågan gällande stöldsmuggling av båtmotorer i en debattartikel som publicerades på Aftonbladet.se. Fortsatt diskussion kring ämnet ska ske i juni.