Intervju med Johanna Rantsi Riksdagens Fritidsbåtsnätverk

2024-06-07
Svenska Båtunionen har träffat Johanna Rantsi, medlem i Riksdagens Fritidsbåtsnätverk i samband med när Svenska Båtunionen tillsammans med Sweboat och Safety Navigationsgruppen, genomförde navigationsutbildning för riksdagspolitiker. En årligen återkommande och uppskattad utbildning för politiker som kan gå både förar- och kustskepparintygskurs.

Johanna är född och uppvuxen på Donsö i underbara Göteborgs södra. Skärgård, men bor nu i Mölndals kommun. Hon är gymnasielärare i botten men jobbar som heltidspolitiker i Riksdagen. Pappa och syskon finns kvar på Donsö, där Johanna gärna spenderar tid när hon är ledig. Båtar, hav och skärgård ligger Johanna varmt om hjärtat och det var mycket båtliv under uppväxten.

Tog du båten till skolan?
”Nej, vi hade bro emellan vår ö och där jag gick i skolan. Men jag tog faktiskt mitt förarintyg redan i grundskolan, då vi erbjöds att göra det på Elevens val. Och det var stort, med instruktörer som kom ut till skolan och undervisade. Det var något som bara vuxna gjorde då, så det var spännande. Och jag måste säga att mitt förarintyg har kommit väl till användning.”

Att tjejer och kvinnor tog förarintyg förr hörde inte till vanligheterna, det börjar bli bättre, men vi borde bli bättre på att ta för oss i båtlivet. Framför allt
för säkerheten.
”Det är många som har reagerat nu när jag berättat om att vi genomför kurser för förarintyg och kustskepparintyg och säger ”Åh vad bra att ni gör det, det är så konstigt att man får köra båt utan körkort och då är det folk som köpt båt själva och kör utan minsta kunskap. Jag tycker att man har alltid ett eget ansvar att tillskansa sig kunskap.”

Läs intervjun i sin helhet här.