Om Svenska Båtunionen

Om Svenska Båtunionen

Sverige är ett unikt land för båtliv. Med sin långa kust, stora skärgårdsområden och många sjöar och kanaler är möjligheterna enorma. Det svenska båtlivet vilar på en lång tradition och är genom allemansrätten och strandskyddet tillgängligt för alla som vill och har intresset.

Det finns närmare en miljon fritidsbåtar i Sverige och båtlivet är i dag en av landets största folkrörelser. Fritidsbåtarnas ägare är många gånger medlemmar i en båtklubb och Svenska Båtunionen organiserar ca 900 av de 1 000 båtklubbar som beräknas finnas i landet. Båtklubbarnas ideella engagemang utgör grunden för Svenska Båtunionens verksamhet. Vår uppgift är sedan att ta tillvara på erfarenheter och önskemål från båtklubbarna och använda dem för att på olika sätt främja och utveckla båtlivet. Svenska Båtunionen representerar i nuläget ca 170 000 enskilda båtklubbsmedlemmar. Det gör oss till en av världens största båtorganisationer. Det gör oss också till den naturliga samtalspartnern gentemot myndigheter och organisationer i frågor som rör det svenska båtlivet.

Vi arbetar för ett båtliv som

  • är säkert
  • är hållbart och miljömedvetet
  • har tillgång till trygga och säkra hamnanläggningar
  • utövas av båtfolk som har tillgång till de kunskaper som behövs
  • välkomnar nya båtentusiaster i olika åldrar.

 

Det gör vi genom att

  • ta fram informationsmaterial
  • är hållbart och miljömedvetet
  • har tillgång till trygga och säkra hamnanläggningar

 

Svenska Båtunionen utgörs alltså av båtägare, som går med i en båtklubb, som ansluter sig till ett regionalt förbund, som tillsammans med andra förbund organiserar sig i en rikstäckande union. Vi är den unionen och tillsammans skapar vi det goda båtlivet.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Jag förstår