Kontrollera din båt! Nytt verktyg för egen säkerhetskoll av din fritidsbåt

2022-03-30
Nu lanserar vi en ny webbaserad checklista för att underlätta för dig som båtägare att utföra en säkerhetskontroll på din båt.

 

Mobiltelefon som visar checklista för egen säkerhetskontroll fritidsbåt.

Svenska Båtunionens material för egen säkerhetskoll har funnits i pappersformat och som PDF under många år. När materialet skulle uppdateras och förnyas under 2021 bestämde vi att istället göra det som ett webbaserat verktyg. Egenkontrollen ska vara lika enkel att göra på mobilen som på en surfplatta eller dator. När du genomfört säkerhetskollen för just din båt, sparar du enkelt ned den som en PDF som du också kan skriva ut. Föredrar du att ändå göra en säkerhetskontroll på papper från början, går det utmärkt att skriva ut en checklista från PDF direkt.

Materialet är framtaget av en grupp erfarna båtägare och tidigare besiktningsmän för båtar. Några av dem är ledamöter i Svenska Båtunionens Sjösäkerhetskommitté. Det finns i dagsläget säkerhetskontroll för sju olika båttyper, från kanot upp till segelbåt avsedd för övernattning.

Alla kontrollpunkter finns så klart inte på alla båtar, samtidigt finns det säkert kontrollpunkter som tillkommer på vissa båttyper, men som saknas här. Är du ovan eller osäker finns det alltid vänliga kamrater att fråga på båtklubben eller i hamnen, eller tag kontakt med Sjösäkerhetskommittén på sakerhet@batunionen.se med dina frågor om säker båt!

Kontrollera tillsammans, gärna fler gånger per säsong

Målsättning med det nya verktyget är att du som båtägare ska lära känna din båt och få tips på vad du ska kolla och vad du kan tänkas behöva ta med dig för ett tryggt båtliv. Genom att upptäcka slitna detaljer i tid, eller att något inte fungerar som det ska ombord eller saknas, kan du undvika obehagliga eller farliga situationer till sjöss. Ett säkrare och tryggare båtliv blir också ett roligare båtliv. Passa på att påbörja säkerhetskontrollen innan du lägger båten i sjön, och avsluta när den kommit i. Under säsongen kan du kolla av vissa punkter regelbundet, och vissa kan vara bra att checka inför varje längre tur. Anvisningar i verktyget ger dig tips om kontrollintervall. Och du! Passa på att ta med din partner eller lite äldre barn i kontrollen, så är ni fler som känner till viktiga och känsliga punkter!

Du hittar egen säkerhetskontroll på batunionen.se under Sjösäkerhet, batunionen.se/sjosakerhet/saker-bat/egen-sakerhetskontroll/

Mycket nöje med din båt, önskar Sjösäkerhetskommittén i Svenska Båtunionen!