XRF-mätning i båtklubbens regi

Foto: Peter Karlsson

För att hjälpa båtklubbar att uppfylla kommunala regler kring bottenfärger driver Svenska Båtunionen  ett projekt med mål att anslutna  båtklubbar ska kunna göra undersökningar av biocidhalterna på båtbottnar  med så kallad XRF-mätning.

XRF-mätning utförs genom att man med hjälp av ett instrument som skickar ut röntgenstrålning mot båtskrovet snabbt kan analysera halterna av koppar, zink, tenn och bly. Instrumenten är dyra och kräver utbildning för att få användas.

Mätningarna utförs av klubben utsedda och av Svenska Båtunionen godkända mätförrättare som skriver ut protokoll och rapporterar till tillsynsmyndigheten.

Utbildning och möjlighet till bottenundersökningar kommer att finnas tillgängligt för Svenska Båtunionens båtklubbar till hösten 2020. Utbildningsprogam och mer information kommer att rpesenteras i kommande nyhetsbrev och på vår hemsida.

Genom projektet tar Svenska Båtunionen ansvar för att båtklubbarna och deras medlemmar kan utöva sitt båtliv med mindre miljöpåverkan. Svenska Båtunionen ser ett behov av bottenundersökningar på fler än 2 000 båtar nästa år för att båtklubbarna ska kunna nå upp till kommunernas miljökrav. Mätmetoden som används är godkänd av berörda myndigheter och har tagits fram tillsammans med Sweboat – Båtbranschens Riksförbund, som är de kommersiella båtvarvens paraplyorganisation.

För mer information kontakta Peter Karlsson, verksamhetschef .

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Jag förstår