Hjälp båtlivet att bli hållbarare - bli havstulpanobservatör!

Svenska Båtunionen driver en tjänst som heter Havstulpanvarningen som går ut på att informera omgivningen om när havstulpanerna börjar settla sig i våra vatten. Detta görs med hjälp av observatörer runt om i Sverige som kontinuerligt under sommaren rapporterar in till oss om havstulpan läget hos dem.

Havstulpanen, som är ett kräftdjur, sätter sig fast på hårda ytor till exempel båtskrov. När havstulpanerna har satt sig fast och fortfarande är små kan båtägare rengöra sin båt manuellt. Gör man detta inom 1-2 veckor efter det att havstulpanerna har satt sig fast så blir man troligen av med de flesta under den säsongen. Metoden kan vara ett alternativ till användning av båtbottenfärger. Men det förutsätter att man vet när havstulpanerna har börjat sätta sig fast på båten. Som observatör är det er roll att ta reda på när havstulpansettlingen sker och rapportera in till oss. Därefter, när tillräckligt mycket rapporter kommit in gällande ett område, går vi ut med en varning till båtägare, organisationer och media.

Hur går det till?

Ni får en plastplatta skickad till er som ni sänker ner i vattnet vid en brygga eller båt ca 1 m ner i vattnet. Plattan är helt i svart, uppdelad i två fält. En gång i veckan under säsongen kontrolleras den undre sidan av plattan. När ni kontrollerat plattan rapporterar ni antalet havstulpaner som ni kan se/känna via havstulpan.se. Samtliga observatörer tillhandahåller inloggningsuppgifter i god tid innan rapporteringen börjar. Kontrollen går fort och är enkel att utföra.

Resultatet presenteras på Havstulpankartan som finns på vår sajt båtmiljö.se

Är ni fortfarande intresserade?

Intresseanmälan för säsongen 2024 är stängd. Om du är intresserad av att delta sommaren 2025, skicka ett mejl till någon av adresserna nedan.

Har ni frågor, kontakta oss på havstulpan@batunionen.se eller Carl Rönnow, projektledare för Havstulpanvarningen, på carl.ronnow@batunionen.se