De fem bästa vårrustningstipsen

Välj dina båtvårdsprodukter med hänsyn till miljön

Vanlig såpa och fosfatfria diskmedel med varmt vatten fungerar ofta även på båten. Många hushållsprodukter är miljömärkta och fungerar lika bra som det du hittar i båttillbehörsbutiken. Skrapa bort fastsittande havstulpaner med spackelspade av plast eller metall. Det som är kvar på skrovet tar du lätt bort genom att blanda ättika med vetemjöl till en pasta som du stryker på med pensel. Täck ytan med plastfilm och vänta en stund. Skölj av och tvätta med t.ex. såpa.

Köp båtprylar som håller länge

Många båttillbehör finns i olika kvaliteter och priser. Var noga och välj produkter som håller längre. Ofta, men inte alltid, håller en lite dyrare produkt längre. Att köpa båttillbehör som håller länge hushåller med jordens resurser.

Undvik nanoprodukter om du kan

Det finns en diskussion om s.k. nano-produkters påverkan på hälsa och miljö. Alla nanoprodukter är inte dåliga men kontrollen varierar. Om du använder t.ex. nano-vax till din båt, tänk på att använda skyddsutrustning enligt anvisningarna på förpackningen och se till att medlet inte sprids till omgivningen.

Samla upp glykolen

Om du använt etylenglykol för vinterkonservering i höstas så ska du starta igång motorn på land och samla ihop konserveringsvätskan. Den är väldigt giftig både för människor och vattenlevande djur. Kom ihåg att använda polyprolylenglykol i höst som är mycket mindre skadlig för miljön. Lämna alltid uttjänt glykol till kommunal återvinning som farligt avfall.

Måste du använda bottenfärg?

Det finns alternativa metoder för att slippa bottenbeväxning till nästan alla båtar.

Om du inte kan använda en alternativ metod använd då bara den bottenfärg som är tillåten för det område där din båt är förtöjd. Har du din båt i både havet och i en insjö är det reglerna för det känsligaste vattnet som gäller bottenfärgen.

Fler  hållbara tips hittar du på vår båtmiljösajt 

Se filmen om alternativ till bottenfärg!

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Jag förstår