Flytväst på för stora och små!

Omkring hälften av de som drunknar i samband med fritidsbåtsrelaterade olyckor hade klarat sig om de använt flytväst.

Dagens flytvästar och flytplagg är snygga och bekväma. De ska vara attraktiva att bära under normala förhållanden vid segling, fiske, vattenskidåkning, paddling etc. Det är en säkerhetsvinst att ha flytvästar och flytplagg som används nästan jämt – både ombord och när man rör sig i hamn.

Äldre man och barn, bägge med flytväst Foto Marcus Lundstedt/Scandinav.

Räddningsvästar med fasta flytmedel är något otympliga, men bör användas av småbarn som inte kan simma, barn och andra icke simkunniga. De räddningsvästar som är avsedda för småbarn har normalt tillräcklig flytkraft för att vända barnet i ryggläge i vattnet.

Uppblåsbara flytvästar (räddningsvästar) är mycket bra och bekväma att bära. De kräver regelbunden service och kontroll av att uppblåsningsfunktionen fungerar. De är inte lämpliga för småbarn och mindre lämpliga för kanotister, jolleseglare, vindsurfare och med flera som ofta hamnar i vattnet.

Seglarvästar, kanotvästar, vattenskidvästar m.m. Det finns en mängd specialvästar avsedda för olika aktiviteter. Seglarvästarna brukar passa bra vid många sorters båtliv och inte enbart vid segling.

Flytväst täckplagg
Flytväst som täckplagg.

Flytkläder finns både som västar och jackor. De passar också som kläder, både på båten och när man går iland.

Flytdräkt Baltic
Flytdräkt

Flytoveraller liknar skoteroveraller, men har gott om flytmaterial. De värmer och skyddar mot köldchocken om man faller i kallt vatten. De fungerar lite som en våtdräkt – släpper sakta in vatten som värms upp och gör vistelsen i kallt vatten dräglig.

Torrdräkt
Torrdräkt

Torrdräkter används t.ex. av vindsurfare, forspaddlare och andra som ägnar sig åt tuffa vattensporter. De bör absolut kombineras med flytväst.

 

Hund i flytväst Bild: Cecilia Obitz.

Flytvästar är viktigt även för hundar.

Extrautrustning till flytvästarna/flytplaggen
  • Livsele är ett bra tillägg, som gör att man kan koppla sig till en livlina ombord.
  • Grenband gör att västen hålls på plats när man ligger i vattnet.
  • Vattenaktiverad lampa.
  • Plastvisir som hindrar att vatten spolar in i mun och näsa.

Bekanta dig med din flytväst. Provbada om möjligt med normala sjökläder på. Hur går det att simma, klättra, ligga still? Hur fungerar den uppblåsbara västen? Är västen lagom stor? Är alla remmar rätt justerade?