Seniorer går till sjöss

Det finns idag väldigt många seniorer som inte har ett aktivt friluftsliv och det vill vi inom Svenska Båtunionen ändra på. Genom att få fler seniorer att utöva ett vattenburet friluftsliv ökar de sin livskvalitet, den psykiska ohälsan minskar och den fysiska hälsan ökar. Friluftsliv berikar och kan man dessutom göra det tillsammans med andra får det ännu flera positiva effekter.

Vi är övertygade om att det finns människor som haft en dröm om att utöva ett vattenburet friluftsliv, men inte haft tid eller möjlighet tidigare i livet. Det kan till och med vara så att de aldrig ens tänkt på att bli båtmänniska. Men när tid nu finnes och man kan ägna sig åt gamla och nya drömmar, blir det här projektet en hjälp att upptäcka en ny värld.

Det finns även många seniorer som lever i utanförskap på grund av integrationsproblematik. Att komma till ett nytt land och skapa kontakter på äldre dar, kan tyvärr vara en bidragande orsak till isolering och psykisk ohälsa. Men även seniorer som bott i Sverige i hela sitt liv kan efter arbetslivets slut hamna i den situationen då man inte har någon umgängeskrets, eller helt enkelt inte vet vart man ska vända sig eller vad man ska göra för att bli en aktiv friluftsutövare.

Genom att samarbeta med lokala seniororganisationer som exempelvis PRO samt integrationsprojekt, erbjuder klubbarna träffar där seniorer lär seniorer allt de kan om båtlivet inklusive att framföra olika båttyper.

Projektet finansieras av Svenskt Friluftslivs tilldelning av verksamhetsbidrag.

Vad händer i projektet

Under de senaste tre månaderna har fokus legat på att skapa en stabil grund för projektet Seniorer går till sjöss. Arbetet har främst bestått av research, målgruppsanalys samt etablering av lokala kontakter och samarbeten.

Omfattande informationsinhämtning har genomförts för att identifiera båtklubbarnas olika förutsättningar och behov. Fem “pilot-båtklubbar” från olika delar av landet har intervjuats i djupgående samtal. Dessa möten har gett insikt i klubbarnas strukturer, ambitionsnivåer och förutsättningar att starta upp seniorverksamhet. Det har framkommit att viljan att bidra är stor, men att samtliga klubbar behöver stöd i olika grad i form av material, utbildning och samordning.

Parallellt har ett aktivt nätverksarbete bedrivits mot kommunala vård- och omsorgsverksamheter, politiker samt ideella organisationer som SPF Seniorerna. Dialog har förts med aktörer som arbetar inom ramen för statliga satsningar mot ofrivillig ensamhet bland äldre såsom Folkhälsomyndigheten. Dessa kontakter kommer att spela en viktig roll i att skapa bästa möjliga förutsättningar för båtklubbarna att rekrytera deltagare och hållbart skala upp projektet på enklaste möjliga sätt.

Ett viktigt delmål under förberedelsefasen har även varit att kartlägga vilken typ av utbildning som behövs för att båtklubbarna på ett tryggt och inspirerande sätt ska kunna genomföra projektet. Parallellt har potentiella utbildare identifierats för att säkerställa kompetens inom respektive område. Följande utbildningsinsatser har hittills lyfts fram som särskilt angelägna:

  1. Föreningskunskap och folkbildning – för att skapa förståelse för hur ideella föreningar fungerar samt främja delaktighet.
  2. Cirkelledarutbildning – för att stärka handledarnas roll i att leda samtalsgrupper och sociala träffar.
  3. Utbildning av utbildare (ToT – Training of Trainers) – en särskild utbildningsinsats för handledare i båtklubbarna som ska stötta och vägleda andra utbildare. Den fokuserar på hur man planerar, leder och följer upp lärandeprocesser samt hur man coachar andra i deras roll som faddrar eller cirkelledare.
  4. Dialogstöd och coachning – för att ge båtklubbarna verktyg och metoder för att etablera kontakter med kommunala aktörer och nå seniorer i behov av sociala insatser.
  5. Navigationsutbildning – för att ge både ledare och deltagare grundläggande sjökunskap.
  6. Manövrering – praktisk träning i att hantera olika båttyper, både segel och motorbåt.

Nästa fas i förberedelsearbetet inleds nu och innebär att den insamlade kartläggningen ska sammanställas i en handledning och projekt/aktivitetsplan kopplat till årskalender och budgetramar. Detta material kommer att skickas ut på remiss till de fem pilotklubbar som deltagit i det inledande arbetet. Med deras återkoppling kommer innehållet förfinas och säkerställa att handledningen speglar verkliga behov och förutsättningar. Den färdiga handledningen kommer därefter att ligga till grund för att begära in offerter från utbildningsaktörer inom de identifierade områdena. 

Samtidigt påbörjas arbetet med att ta fram en samlad tidsplan och budget som omfattar både utbildningsinsatserna och båtklubbarnas aktiviteter inom seniorprojektet för perioden 2026–2027. Målet är att utbildningarna ska kunna starta under de första månaderna av 2026.

Maria Lannér
Projektledare

Stockholm 20250612

Prenumerera på Svenska Båtunionens nyhetsbrev