
Allemansrätten under ytan
Allemansrätten under ytan (AUY) ska starkt bidraga till att är att öka kunskapsnivån hos det vattenburna friluftslivet om dess påverkan på den akvatiska miljön samt att skapa en högre förståelse hos friluftsutövare för sina rättigheter och skyldigheter relaterade till vattenburna aktiviteter.
Att man inte får plocka fridlysta växter eller elda direkt på en berghäll är allmänt känt på grund av allemansrätten. Men hur mycket blåstång eller grönslick får du plocka utan att det kan skada ekosystemet? Finns det vattenlevande växter som inte bör röras? Dessa och många andra frågor kommer projektet att söka svar på.
En höjd kunskapsnivå och förståelse för vilka rättigheter och skyldigheter det vattenburna friluftslivet har relaterat till aktiviteter vid och under vattenytan uppnås genom spridning av framtaget material samt informationskampanjer.
Materialet ska kommuniceras till Svenska Båtunionens medlemmar, våra systerorganisationer, organisationer inom friluftslivet samt utövare av det vattenburna friluftslivet.
För målgrupper såsom fritidsbåtsägare, båtfarare, vattenskoterförare, seglare, kanotister, dykare, sport- och fritidsfiskare med flera, ska kunskapen om hur miljön påverkas av vattenburna och vattennära aktiviteter öka.
Vi spår att en höjd kunskapsnivå kommer leda till att fler människor kommer ut i naturen och på vattnet, att det finns en vilja att värna vår unika miljö och göra rätt för sig. En ökad förståelse för hur det vattenburna friluftslivet påverkar miljön vid och under vattenytan och att miljömedvetna val därmed kan göras utifrån de skyldigheter och rättigheter som projektet tar fram. Fler som nyttjar allemansrätten, såväl på land som till sjöss, när dess rättigheter och skyldigheter är tydliga och lättillgängliga. Då med extra förväntade effekter hos personer som idag står långt ifrån friluftslivet – då riktade kampanjer i bland annat skola och fritidsverksamheter – upplyser om att även friluftsliv på vatten tillhör allemansrätten. Och att det då ska vara lätt att göra rätt!
Projektet finansieras genom tilldelning av verksamhetsbidrag från Svenskt Friluftsliv.