
Allemansrätten under ytan
Allemansrätten under ytan (AUY) ska starkt bidraga till att är att öka kunskapsnivån hos det vattenburna friluftslivet om dess påverkan på den akvatiska miljön samt att skapa en högre förståelse hos friluftsutövare för sina rättigheter och skyldigheter relaterade till vattenburna aktiviteter.
Att man inte får plocka fridlysta växter eller elda direkt på en berghäll är allmänt känt på grund av allemansrätten. Men hur mycket blåstång eller grönslick får du plocka utan att det kan skada ekosystemet? Finns det vattenlevande växter som inte bör röras? Dessa och många andra frågor kommer projektet att söka svar på.
En höjd kunskapsnivå och förståelse för vilka rättigheter och skyldigheter det vattenburna friluftslivet har relaterat till aktiviteter vid och under vattenytan uppnås genom spridning av framtaget material samt informationskampanjer.
Materialet ska kommuniceras till Svenska Båtunionens medlemmar, våra systerorganisationer, organisationer inom friluftslivet samt utövare av det vattenburna friluftslivet.
För målgrupper såsom fritidsbåtsägare, båtfarare, vattenskoterförare, seglare, kanotister, dykare, sport- och fritidsfiskare med flera, ska kunskapen om hur miljön påverkas av vattenburna och vattennära aktiviteter öka.
Vi spår att en höjd kunskapsnivå kommer leda till att fler människor kommer ut i naturen och på vattnet, att det finns en vilja att värna vår unika miljö och göra rätt för sig. En ökad förståelse för hur det vattenburna friluftslivet påverkar miljön vid och under vattenytan och att miljömedvetna val därmed kan göras utifrån de skyldigheter och rättigheter som projektet tar fram. Fler som nyttjar allemansrätten, såväl på land som till sjöss, när dess rättigheter och skyldigheter är tydliga och lättillgängliga. Då med extra förväntade effekter hos personer som idag står långt ifrån friluftslivet – då riktade kampanjer i bland annat skola och fritidsverksamheter – upplyser om att även friluftsliv på vatten tillhör allemansrätten. Och att det då ska vara lätt att göra rätt!
Projektet finansieras genom tilldelning av verksamhetsbidrag från Svenskt Friluftsliv.
På gång i projektet
Vad är syftet med projektet?
Att nyttja allemansrätten i vattenmiljöer är en fantastisk möjlighet till naturupplevelser och rekreation. Genom att visa hänsyn, följa riktlinjer och respektera naturens gränser bidrar vi till att skydda känsliga marina ekosystem, upprätthålla biologisk mångfald och säkerställa att både vi och kommande generationer kan fortsätta njuta av vattenlivet. Projektet Allemansrätten under ytan (AUY) syftar till att öka kunskapen om vattenburet friluftsliv och dess påverkan på den akvatiska miljön. Vi vill bidra till att stärka förståelsen för vilka rättigheter och skyldigheter som gäller när man vistas vid och under vattenytan, så att fler kan njuta av våra vattenmiljöer på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.
Vilka frågor berörs under projektets gång?
Vissa rättigheter på land är så självklara att man inte ens reflekterar över dem som t.ex. att plocka svamp och bär, och likaså vissa skyldigheter som t.ex. att elda direkt på en berghäll eller plocka fridlysta växter. Men vad får man göra och vad bör man låta bli att göra vid utövandet av olika vattenaktiviteter? Får man plocka tång och andra vattenväxter? Finns det arter som bör lämnas ifred för att skydda biologisk mångfald och vattenkvalitet? Vilka saker ska man tänka på när man är ute med sin båt i grunda vikar, varför ska man låta bli att kissa i vattnet och är det verkligen viktigt att tvätta utrustningen mellan olika vatten? Dessa frågor är några exempel på de frågor som projektet berör och även om man känner att man kanske har hört svaren på någon av dessa frågor så är detta något som tål att upprepas för att öka kunskapsnivån generellt.
Hur långt har vi kommit hittills?
Just nu är vi är mitt uppe i en intensiv fas där vi samlar information, kunskap och erfarenheter från experter, organisationer och engagerade friluftsutövare. Tillsammans bygger vi ett gediget underlag som kommer att ligga till grund för utbildningsmaterial, riktlinjer och informationskampanjer. Målet är att detta material ska nå ut brett, till Svenska Båtunionens medlemmar, organisationer inom friluftslivet och andra som rör sig i, på och vid våra vatten.
Det har gjorts stora framsteg i projektet och förhoppningen är att redan under hösten kunna presentera ett första material som kan användas för utbildning och information. Vi tror på att vi tillsammans kan göra det lättare att göra rätt, njuta mer och ta hand om det vi älskar – våra vatten och den friluftslivstradition som tillhör oss alla.
Vi vill rikta ett stort tack till alla experter, organisationer och individer som hittills har delat med sig av sin kunskap, erfarenhet och stöd. Er vilja att samarbeta och bidra är ovärderlig för projektets framgång, TACK!
Om du som läser detta har erfarenheter, frågor eller idéer kring projektet, vattenburet friluftsliv och allemansrätt, tveka inte att höra av dig till projektledaren. Din medverkan är viktig och väldigt uppskattad!
Stockholm 20250627
Slavica Lucik Stojanovic
Projektledare