Stora Båtklubbsdagen 14 mars 2021

logotype Stora Båtklubbsdagen

 

Om Stora Båtklubbsdagen

Stora Båtklubb dagen 14 mars är årets stora inspirations- och kompetensutvecklingsdag för alla båtklubbsfunktionärer.

I år genomfördes Stora Båtklubbsdagen för första gången digitalt i mötesverktyget Zoom

Dagen bestod av många olika intressanta föreläsningar som gav både kunskaper och inspiration till båtklubbens arbete.

Upplägget

De olika föredragen genomfördes i digitala grupprum i mötesverktyget. Deltagarna valde själva inför varje föredrag vem de ville lyssna på. I pauserna mellan föredragen berättade vi om vad som händer just nu inom Svenska Båtunionen.

Pris och anmälan

I år var det gratis att delta i Stora Båtklubbsdagen.

Program
12.00 Incheckningen öppnar
12.30-12.45 Välkommen till Stora Båtklubbsdagen
Rum Vinga Rum Hanö Rum Storön
12.45-13.35 En viktig medlemsförmån -Båtklubbsförsäkringen När Domstens båtklubb valde BAS Uteslutning av medlem
Mellansnack Paus och mellansnack: På gång i Svenska Båtunionen
13.45-14.35 Digitala årsmöten, tips och råd. Våga starta läger Öka säkerheten i vår hamnar
Mellansnack Paus och premiär för Svenska Båtunionens nya Allemansrättsfilmer.
15.00-15.50 Finns det TBT i båtklubben? Olyckor på sjön -Sanningar och myter Nya Rorsmansmärket -En båtklubbsaktivitet för alla!
15.50 Paus och mellansnack: Engagerad båtklubb? -Så lyckas vi
16.05-16.20 Årets Båtklubb 2020
16.20-16.30 Avrundning och tack för idag

Innehåll och föreläsare

Pass 1 12.45-13.35
En viktig medlemsförmån: Båtklubbsförsäkringen

Svenska Båtunionen har en unik försäkringslösning för alla anslutna båtklubbar. Vad innehåller den och hur fungerar den? Vi går igenom ansvar, olycksfall och de andra ingående försäkringsmomenten i den försäkring som ingår i båtklubbens medlemskap i Svenska Båtunionen.
För klubbar som uppfyller Svenska Sjös krav har medlemmen ännu fler fördelar i Svenska Sjös båtförsäkring. Smart båtmärkning; ordning och redan i hamnen och på hamnplan.
Föreläsare: Per Nikolausson, VD, Svenska Sjö.

När Domstens båtklubb valde BAS

När båtklubben skulle uppgradera administrationen från Excelldokument och pärmar till medlemssystem utvärderades olika lösningar. Valet föll slutligen på Svenska Båtunionens system BAS, som dessutom ingår gratis i medlemskapet. Domstens Båtklubb berättar om vad som låg till grund för beslutet och hur man kommer att använda BAS för att utveckla båtklubben.
Föreläsare: Mats Ahlklo, Domstens Båtklubb.

Uteslutning av medlem

Rätten att var medlem i en förening ingår i den svenska grundlagen, men ibland kan medlemskapet utvecklas till en bitter strid i båtklubben. Föredraget handlar om när det inte går att enas längre och om hur stadgar bör formuleras och styrelsen agera då den enda utvägen är att utesluta en medlem.
Föreläsare: Bengt Gärde, advokat, medlem i Juridiska kommittén.

Paus och mellansnack 13.35 – 13.45
Vad händer i Svenska båtunionen?

Moderator Bengt Wallin samtalar med Svenska Båtunionens ordförande Christer Eriksson om vad som händer nu och framåt inom Svenska Båtunionen.

Pass 2 13.45 – 14.35
Digitala årsmöten -Tips och råd

En vår till med mötesrestriktioner gör att många båtklubbar tittar på om och hur man kan genomföra årsmötet digitalt. Fördraget går igenom tips och råd vad man bör tänka på gällande teknik, stadgar, kallelse, utbildningar, mm. Vi ger också olika förslag på hur man kan hantera omröstningar och slutna personval på ett säker och demokratiskt sätt.
Föreläsare: Patrik Lindqvist, ansvarig för medlemssystemet BAS och it-frågor på Svenska Båtunionens kansli.

Våga starta läger

Barn och ungdomsverksamhet är en investering för båtklubbens framtid. Blekinge båtförbund har framgångsrikt byggt upp en mycket eftertraktad lägerverksamhet och berättar om hur man går tillväga och vad man ska tänka på för genomföra bra lägerverksamhet.
I föredraget visas också det Svenska Båtunionens ungdomsmaterial som tillhandahålls gratis via vår hemsida.
Föreläsare: Per Myrbeck, Blekinge båtförbund

Öka säkerheten i våra hamnar

Förvånansvärt många olyckor som sker i båtlivet sker i hamnar. Genom enkla kontroller och åtgärder kan olycksriskerna minskas betydligt. Föredraget går igenom olycksorsaker och ger förslag på åtgärder och utrustning i hamnen.
Föreläsare: Jonas Ekblad, tidigare sakkunnig på Transportstyrelsen, medlem i Sjösäkerhetskommittén

Paus och mellansnack 14.35- 15.00

Premiärvisning av det nya informationsmaterialet om Allemansrätten för båtlivet. Fyra informationsfilmer har tagits fram av Svenska Båtunionen. Tillsammans med nytt informationsmaterial på vår sajt båtmiljö.se ska de vara grunden i den informationskampanj som genomförs under 2021-2023. Projektet är finansierat av Naturvårdsverket.

Pass 3 15.00-15.50
Finns det TBT på båtklubben?

Miljökraven blir allt hårdare för många båtklubbar och kraven på redovisning ökar. TBT (tributyltenn) är ett mycket giftigt ämne som totalförbjöds på båtar 2008. Genom att undersöka båtbotten med ett XRF-instrument ges tydliga indikationer om giftet finns på båtskrovet och måste saneras bort. Föredraget berättar om hur båtklubben kan utbilda egna XRF-mätförrättare och undersöka båtbottnar med XRF-instrument i egen regi.
Föreläsare: Carl Rönnow, sakkunnig miljö- och hållbarhetsfrågor på Svenska Båtunionen.

Nya Rorsmansmärket – En båtklubbsaktivitet för alla

Rorsmansmärket är en aktivitet för båtklubbar som vill skapa bättre sammanhållning och bättre sjömanskap och riktar sig för alla medlemmar med båt. Ett komplett material med gemensamma övningar, filmer och utbildningsmaterial erbjuds alla båtklubbar. Aktiviteten genomförs enkelt på ca. tre timmar. Rorsmansmärket visar att man har tränat viktiga manövrar med sin båt och kan väjningsreglerna. Föredraget presenterar aktiviteten och det nya utbildningsmaterial som Svenska Båtunionen har tagit fram.

Olyckor på sjön – Sanningar och myter

Stämmer det att de flesta som förolyckas i båtolyckor har gylfen öppen? Har fler hundar än män flytväst på sjön? Är båtlivet smittfritt? Föredraget går igenom den senaste statistiken och forskningen kring hur olyckor sker i båtlivet och vad som kan göras för att minska dem.
Föreläsare: Lars-Göran Nyström, sakkunnig på Transportstyrelsen.

Paus och mellansnack 15.50-16.05
Engagerad båtklubb? – Så lyckas vi.

Karlstads Segelsällskap och Sandvikens Båtklubb är två båtklubbar som har stor och engagerad verksamhet och har därför belönats med priset Årets Båtklubb 2018 och 2020. I ett panelsamtal diskuteras hur man lyckas med att hålla engagemanget uppe och vilken roll styrelsen har i detta.

Pass 4 16.05-16.20
Årets Båtklubb 2020 “Och vinnaren är!”

Juryns motivering: Nynäshamns Segelsällskap ett föredöme inom båtlivet med sin mycket omfattande verksamhet. Ungdomsverksamhet, miljöarbete, integration och framtidsfrågor står i centrum på ett förtroendefullt sätt.
Årets Båtklubb 2020 presenteras och intervjuas av Båtlivs chefredaktör Lars-Åke Redéen.

Avrundning och avslutning 16.20-16.30

 

Vi tackar följande sponsorer till Årets båtklubb 2020
Svenska Sjö båtförsäkringar
Navico
Kemiprodukter International AB
Vetel AB (redKnows)
Marina Media Sverige AB
ROCA Industry AB
Poly-Produkter
Seldén Mast AB
Unimer Marine
Jan Comstedt AB
Sweboat
Shore Safety AB
SeaSea Båttillbehör
KG Knutsson AB

 

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Jag förstår