Svenska Båtunionens Sjösäkerhetswebbinarium 20 april och 3 maj 2021

Över 170 personer intresserade av sjösäkerhetsfrågor inom båtförbund och båtklubbar deltog i våra digitala Sjösäkerhetswebbinarium.
Webbinariet gick igenom vilka frågor som Svenska Båtunionens Sjösäkerhetskommitté arbetar med och hur vi tillsammans kan öka säkerheten både i våra hamnar och ute på sjön.
Vi presenterade också nya verksamheter och nytt material riktade mot alla våra medlemmar.

Program

18:30 Drop in i Zoom

18:45 Teknisk genomgång av funktioner i Zoom

19.00 Webbinariet inleds.

Vad gör Sjösäkerhetskommittén?

Sjösäkerhetskommitténs ordförande Hans Öhlund presenterar kommitténs verksamhet och prioriterade arbetsområden 2021-2022.

Olyckor på sjön: Var, när och hur

Jonas Ekblad, tidigare sakkunnig på Transportstyrelsen, numer ledamot av Sjösäkerhetskommittén, går igenom fakta och slutsatser kring vad man vet om sjöolyckor i Sverige och ger förslag på hur man som medlem och båtklubb kan arbeta förebyggande.

Egenkontroll av fritidsbåt

Många tillbud på sjön hade kunnat undvikas genom att båtägaren hade kontrollerat enkla saker ombord. Sjösäkerhetskommittén omarbetar just nu materialet för det som kallas Egen säkerhetskontroll av fritidsbåt som ska vara en hjälp för båtägaren att kontrollera sin egen båt. Inger Högström-Westerling, ledamot av Unionsstyrelsen och Sjösäkerhetskommittén berättar om mål och syfte med arbetet.

Hamnar för fritidsbåtar – En bok med samlad kunskap och erfarenhet

Hamnar för fritidsbåtar eller Hamnboken som den populärt kallas är en handbok med all information som behövs för att sköta och driva en hamn och ett varv. Inger Högström- Westerling presenterar materialet och berättar om den revision av materialet som pågår.

Rorsmansmärket – En båtklubbsaktivitet för alla

Rorsmansmärket är en aktivitet för båtklubbar som vill skapa bättre sammanhållning och bättre sjömanskap. Aktiviteten riktar sig till alla medlemmar med båt. Ett komplett material med gemensamma övningar, filmer och utbildningsmaterial erbjuds alla båtklubbar och förbund. Aktiviteten genomförs enkelt på cirka tre timmar. Rorsmansmärket visar att man har tränat viktiga manövrar med sin båt och kan väjningsreglerna. Föredraget presenterar aktiviteten och det nya utbildningsmaterial som Svenska Båtunionen har tagit fram.

Nämnden för båtlivsutbildning (NFB)

NFB administrerar utbildningar och intyg inom fritidsbåtlivet. Varje år genomgår över 6000 personer utbildningar och tar intyg genom NFB. Hans Öhlund är ordförande i NFBs styrelse och berättar om de olika utbildningar och intygen som NFB möjliggör.

Ordet fritt

Öppen diskussion om Svenska Båtunionens sjösäkerhetsarbete i allmänhet och om webbinariet i synnerhet. Vill du att vi tar upp någon särskild fråga så ange den i anmälningsformuläret.

Frågor om webbinariet? Kontakta Sjösäkerhetskommittén, sakerhet@batunionen.se

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Jag förstår