Nytt år, ny sommar, ny möjlighet att byta ut den giftiga bottenfärgen

Publicerad: 2017-05-05

Solen börjar äntligen kika fram efter några mörka månader och med den kommer den årliga vårrustningen som ett paket på posten. Skrov ska skrapas, inköp göras och färger strykas – men vore det inte skönt att slippa det i år? Finns det fullgoda alternativ till den giftiga bottenfärgen?

Är det möjligt att slippa bottenmålningen?

Idag finns flera alternativa metoder på marknaden, både gamla och en del ”nymodigheter”, som faktiskt gör bottenmålning överflödig. Skrovdukar, trailerförvaring, borstar och tvättar har blivit allt vanligare för att hålla båten ren från påväxt. Allra lättast och billigast är självklart att borsta för hand. Med ett dopp och en rotborste kommer man långt men det har även dykt upp ett antal specialborstar vilket gör att arbetet går lika bra att utföra från en brygga – ett hett tips för alla badkrukor.
Om man redan spenderar timmar i gymmet och känner sig nöjd med fysisk aktivitet så är istället borsttvättar ett alldeles lysande alternativ. Borsttvättar finns i dag på ett 30-tal platser runt om i landet och under förra sommaren kom även de första två tvättarna på västkusten, i Stenungsund och i Smögen.
 
Hur ska man veta när det är dags att tvätta?  Är det inte krångligt?
Nej det är absolut inte krångligt! Om du har båten på Ostkusten kan du använda dig av havstulpanvarningen – en gratistjänst där du får ett sms när havstulpanerna är på gång i just ditt område. Om du istället har båten på västkusten är det lämpligt att ta en skrubbning var andra till var tredje vecka.  Självklart passar inte alla metoder alla båttyper men de flesta kan faktiskt hitta ett alternativ.
Så innan du tar dig iväg till tillbehörsbutiken i år – fundera en extra gång om du verkligen behöver den där giftiga färgen eller om det inte skulle gå minst lika bra med en betydligt mer miljövänlig metod.

För mer information och tips om alternativa metoder och havstulpanvarningen segla in på båtmiljö.se.
Här får du information om var din närmsta båttvätt finns.

Lycka till och trevlig sommar önskar Båtmiljö.se; Svenska Båtunionen, Skärgårdsstiftelsen, Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen