Tips för ett hållbart båtliv

Älskar du havet, kusten och skärgården? Bra! Det gör vi med och tillsammans kan vi hjälpas åt så att vår miljö blir lite bättre. Här är Svenska Båtunionens viktigaste tips för ett hållbart båtliv!

Tur och retur

Det du tar med dig till havet, det kan du ta med dig hem. Skräpet som hamnar i havet kommer från land. Ta alltid hand om skräpet så att det inte hamnar på fel plats. Plast kan hamna i magen på något djur som tror att det är mat.
Tips 1: Ta med allt skräp och släng det i en soptunna med lock, helst långt från stranden.

Kissa i en buske

Urin innehåller väldigt mycket växtnäring som det redan finns för mycket av i havet. Det är mycket bättre om du kissar på land, helst på en toalett.
Tips 2: Kissa på land.

Färdas hållbart

Segling är ett härligt sätt att resa utan att släppa ut ett enda gram koldioxid. Hitta din snålaste hastighet om du kör motorbåt. Ju större bränsleåtgång desto mer koldioxid och andra skadliga ämnen släpps ut. Välj alltid alkylatbensin i din 2-taktare och HVO100 i din dieselmotor om du kan (kolla med motortillverkaren). På båtmiljö.se hittar du film om eco-driving med motorbåt.
Tips 3: Segla mer eller kör smartare.

Visa även djuren hänsyn

Visa hänsyn och respektera djurlivet omkring dig. Låt din hund vara kopplad och var försiktig var du sätter fötterna när i högt gräs och bland växter nära stranden, många sjöfåglar lägger sina bon på marken.
Tips 4: Gå försiktigt.

Bästa grillen

Att grilla är härligt och gott, men var noga med att hålla koll på din eld. Skippa engångsgrillar, lägg lite mer pengar på en riktig, men bärbar grill. Bättre för miljön och lättare att ta hand om efteråt. Tänk på brandrisken och ha en hink med vatten i närheten. Elda aldrig med öppen eld på klippor och hällar!
Tips 5: Använd en riktig grill.

Fler tips för ett mer hållbart liv på och vid vattnet hittar du på batmiljo.se som drivs av Svenska Båtunionen, paraplyorganisation för fler än 900 båtklubbar och med 170 000 medlemmar.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Jag förstår