Hjälp till att göra Sveriges vatten mer miljövänliga – bli havstulpanobservatör!

Publicerad: 2018-04-05

Svenska Båtunionen tar i sommar över den miljövänliga tjänsten ”Havstulpanvarningen” från Skärgårdsstiftelsen. Vi behöver nu fler observatörer till havstulpanvarningen! Det är enkelt, kul och du bidrar till ett mer miljövänligt båtliv.

Som observatör förses du med en mätplatta som vi skickar ut från SBU. Denna mätplatta placerar du vid en brygga och en gång i veckan drar du upp den och tittar på undersidan efter havstulpaner. Antalet havstulpaner rapporterar du enkelt in via datorn som sedan visas på havstulpankartan på Båtmiljö.se.

Havstulpanvarningen är en tjänst som hjälper båtägare runt om i Sverige att informera om settlingsperioder för havstulpaner. På så sätt kan båtägare tvätta sina båtar tidigt och således behövs inte båten målas med giftig bottenfärg och när båten väl ligger i vattnet kan havstulpanerna lätt tas bort och vi undviker onödiga bränsleutsläpp!

Är du sugen på att hjälpa till och stödja ett mer miljövänligt båt- och sjöliv? Skicka ett mail till havstulpan@batunionen.se med:

  1. För/Efternamn
  2. Ange om du är: Privatperson/Båtklubb/Organisation
  3. Postort
  4. Postnr
  5. Longitud och latitud för mätplattan

Därifrån hjälper vi er att skapa ett konto och att göra er redo för att rapportera inför sommaren!

Du kan även läsa mer om havstulpanvarningen här på båtmiljö.se

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter