Havstulpanvarning utlyst för Stockholm, Gävleborg, Uppsala, Södermanland,Gotland samt Åland län

Publicerad: 2018-08-14

Nu går Svenska Båtunionen ut med en varning för Stockholm, Gävleborg, Uppsala, Södermanland, Gotland samt Åland län.

Tillsammans med våra observatörers hjälp ser vi att havstulpanerna har spridit sig och börjat settla(sätta sig fast) högre upp längst kusten och det kan vara dags att se över sitt skrov och eventuellt tvätta båten. Mer information om tillvägagångssätt för att tvätta din båt hittar du under fliken underhåll på Båtmiljö.se.

Vill du veta var närmaste båttvätt är? Kika då på havstulpankartan på Båtmiljö.se.

På grund av brist på observatörer längst kusten norr om Gävleborg kan vi inte gå ut med en varning högre upp i landet. Bor du i dessa områden och kan tänka dig att rapportera in till oss, läs mer om observatörsrollen  eller maila oss på havstulpan@batunionen.se  för att få veta mer.

 

Vill du avregistera dig från tjänsten?
För prenumeranter via sms – smsa “havstulpan stopp” till 711 20
För prenumeranter via mail – Maila havstulpan@batunionen.se

 

Många båtägare kämpar med havstulpaner på skroven varje år och använder giftig bottenfärg för att undvika dessa. Detta är dock otroligt skadligt för miljön och förstör vår marina miljö.

Havstulpanvarningen är ett projekt som tillsammans med Ren Botten utan Gift vill uppmuntra att använda alternativa metoder till giftig båtbottenfärg. Med hjälp av detta hjälpmedel kan båtägare få bättre koll på sina skrov och eventuella havstulpaner och i tid kunna göra något åt detta utan att använda giftiga bottenfärger. Havstulpanvarningen är en gratis sms-tjänst som meddelar dig när havstulpanerna börjar settla sig och båten kan behövas tvättas. Här på hemsidan kan du hitta olika alternativ för att ta bort havstulpanerna som till exempel spoltvätt och borsttvätt.

För frågor kring havstulpanvarningen maila havstulpan@batunionen.se

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter