Nu startar Havstulpanvarningen för säsongen!

2020-06-15
Nu startar Havstulpanvarningen för säsongen.
Cirka 100 frivilliga Havstulpanobservatörer gör så att båtägare slipper använda bottenfärg.

Den 15 juni startar Svenska Båtunionen Havstulpanvarningen för sommaren 2020. Cirka 100 frivilliga observatörer längs den svenska Östersjökusten rapporterar när havstulpanerna har börjat sätta sig och det är dags att tvätta båtens botten.

Havstulpanerna, som är ett litet kräftdjur, trivs bäst på rena båtbottnar utan bottenfärg. De gör så att båten går långsammare och därmed släpper ut mer avgaser.

Havstulpanens larver sätter sig fast på en slöt ytan som t.ex. en båtbotten utan bbottenfärg med biocider en gång om året. Vet man när larverna sätter sig är de lätta att tvätta bort och man behöver då inte bottenmåla båten med biocidfärg.

När är tillräckligt många observatörer i ett område rapporterar om larver så går Svenka Båtunionen  ut med en havstulpanvarning via SMS och E-mail till cirka 19 000 mottagare.

Genom att vara ansluten till Havstulpanvarningen slipper båtägare använda giftig bottenfärg på sina båtbottnar och kan på så sätt enkelt öka båtlivets hållbarhet.

Tjänsten har varit igång varje båtsäsong sedan 2002. Den bygger på havstulpankartan där båtägare kan se när havstulpanens larver börjar sätta sig fast. Havstulpanerna kan tvättas bort inom två veckor i till exempel en borsttvätt, med högtryckstvätt på land eller med borste i vattnet.

Läs mer på vår sajt båtmiljö.se


Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Jag förstår