TaHandOmDig_PartnerText_Halvsida_Liggande.indd

Ta hand om dig på sjön – 5 tips att undvika olyckor i sommar

Publicerad: 2017-06-08

Nu har båtsäsongen börjat. Och därmed också risken för olyckor till sjöss. Flera allvarliga olyckor har redan inträffat. Svenska Båtunionen deltar med en rad andra organisationer och myndigheter i en informationskampanj, initierad av Transportstyrelsen, för att minska antalet olyckor till sjöss.

Grundtendensen är att vi svenskar blir allt säkrare och att allt färre olyckor till sjöss inträffar. Men fler allvarliga olyckor skulle lätt kunna undvikas.

De flesta vet redan att flytvästen spelar en viktig roll. Men hur många av oss vet att ett vattentätt fodral till mobiltelefonen kan vara avgörande för att tillkalla hjälp, eller att iland minskar skaderisken avsevärt mot om man hoppar.

Här har vi 5 tips till hur man kan undvika de vanligaste olyckorna i sommar:

  1. Bär flytväst ombord (hälften av de som drunknar skulle klara sig om de använt väst)
  2. En vattenskyddad mobil gör att du kan larma om du hamnar i vattnet.
  3. Gå iland istället för att hoppa. Faktum är att bland de vanligaste olyckorna sker i samband med att någon ”hoppar” iland istället för att gå
  4. Undvik alkohol på sjön. När man dricker alkohol blir man fumligare och missar lätt detaljer
  5. Sitter ned på båtens sittplatser under färd. Är någon på fördäck under färd är det risk att falla av och bli överkörd.

Här kan du se ett inslag i TV4 där Transportstyrelsen berättar om de olika flytvästar och säkerhetsanordningar som finns att välja mellan.

tahandomdig2

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter